Vinkompassen

67 Följer1 Lista

Vinkompassen är den smarta samlingsplatsen för allt som rör vin.

Inlägg

Vinkompassen
𝐒𝐲𝐝𝐚𝐦𝐞𝐫𝐢𝐤𝐚 𝐦𝐞𝐝 𝐯𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐮𝐧! 𝐽𝑢𝑠𝑡 𝑛𝑢 𝑎̈𝑟 𝑑𝑒𝑡 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚 𝑝𝑒𝑝𝑝 𝑠𝑜𝑚 𝑏𝑙𝑎𝑛𝑑𝑎𝑠 𝑚𝑒𝑑 𝑓𝑗𝑎̈𝑟𝑖𝑙𝑎𝑟 𝑖 𝑚𝑎𝑔𝑒𝑛 𝑖𝑛𝑓𝑜̈𝑟 𝑘𝑣𝑎̈𝑙𝑙𝑒𝑛𝑠 𝑙𝑖𝑣𝑒𝑠𝑎̈𝑛𝑑𝑛𝑖𝑛𝑔 𝑠𝑜𝑚 𝑗𝑎𝑔 𝑓𝑎̊𝑟 𝑔𝑜̈𝑟𝑎 𝑡𝑖𝑙𝑙𝑠𝑎𝑚𝑚𝑎𝑛𝑠 𝑚𝑒𝑑 𝑖𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑛𝑑𝑟𝑒 𝑎̈𝑛 𝑀𝑎𝑑𝑒𝑙𝑒𝑖𝑛𝑒 𝑆𝑡𝑒𝑛𝑤𝑟𝑒𝑡ℎ 𝑀𝑊. Vi fokuserar på Sydamerika och testar vinerna i bild. Sänds live kl. 19.00 via Vinos sida på Facebook samt YouTube. I efterhand ses det i bäst kvalitet på YT. Vad passar bättre en sådan här grå kväll än att få öka på kunskaperna genom att lyssna på en av vinvärldens allra vassaste; Madeleine! Tack till er importörer som gör denna sändning möjlig: Handpicked Wines, Solera, The Wine & Spirits Collective, Spring Wine, Arvid Nordquist, We & Wine 🙏🏼
Lars Sundvall Vi är två som provar!
Steen Helweg-Andersen Conero
Steen Helweg-Andersen Conero rosetta
Visa alla 4 kommentarer
Vinkompassen
𝐀̊𝐭𝐞𝐫𝐢𝐠𝐞𝐧, 𝐬𝐭𝐨𝐫𝐭 𝐭𝐚𝐜𝐤 𝐭𝐢𝐥𝐥 𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐦 𝐯𝐚𝐫 𝐦𝐞𝐝 𝐨𝐬𝐬 𝐢𝐠𝐚̊𝐫. 𝐒𝐚̊ 𝐤𝐮𝐥 𝐚𝐭𝐭 𝐟𝐚̊ 𝐡𝐚̈𝐧𝐠𝐚 𝐦𝐞𝐝 𝐊𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐨𝐜𝐡 𝐆𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨 𝐏𝐑 𝐟𝐨̈𝐫 𝐞𝐧 𝐤𝐯𝐚̈𝐥𝐥. 𝐑𝐢𝐤𝐭𝐢𝐠𝐭 𝐠𝐨𝐝 𝐦𝐚𝐭 𝐨𝐜𝐡 𝐯𝐚̊𝐫𝐚 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐞𝐫 𝐢 𝐯𝐚𝐝 𝐬𝐨𝐦 𝐟𝐮𝐧𝐤𝐚𝐝𝐞 𝐛𝐚̈𝐬𝐭 𝐟𝐨𝐫𝐭𝐬𝐚𝐭𝐭𝐞 𝐚̈𝐯𝐞𝐧 𝐞𝐟𝐭𝐞𝐫 𝐬𝐚̈𝐧𝐝𝐧𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧. 𝐌𝐚𝐬𝐢 𝐌𝐚𝐬𝐢𝐚𝐧𝐜𝐨 - fruktig Pinot Grigio. Funkar som hand i handske till jerk chicken. Det fruktigt vita vinet möter hettan som finns i bakgrunden väldigt bra. Fräschören och citrusen i vinet med en liten hint av honungssötma från de torkade druvorna under framställningen. Så fint ihop. 𝐀𝐥𝐛𝐢𝐚 𝐑𝐨𝐬𝐞́ - kvällens bästa kombo enligt oss. Extra roligt att en kille som inte alls gillar rosé blev så imponerad över hur vinet lyfte maträtten ytterligare en nivå. Vinet är fruktigt men helt torrt, smak av röda bär. Smultron. Det här är vad Kristian hade velat servera till på restaurang för att visa gästerna hur ett vin kan så lätt lyfta rätten ett snäppet högre. 𝐁𝐨𝐮𝐜𝐡𝐚𝐫𝐝 𝐋𝐚 𝐋𝐢𝐠𝐧𝐞́𝐞 𝐏𝐢𝐧𝐨𝐭 𝐍𝐨𝐢𝐫 - superklassisk röd Bourgogne. Jag var tveksam innan och rädd att vinet skulle vara för elegant, att man skulle behöva en Pinot Noir från Kalifornien. Men det funkade väldigt bra till! Det här passar för den som föredrar ett vin av en elegant karaktär till. Slankt, elegant, inga tanniner att tala om. En hint av fat i bakgrunden. Mycket bra. 𝐑𝐨𝐨𝐝𝐞𝐛𝐞𝐫𝐠 - rödpang från Sydafrika där braai (deras version av BBQ) står på agendan mest hela tiden. Alltså ett grillvin som heter duga. Fylligare men fortfarande en del frukt i smaken. Tanniner finns men de stör inte. Till kryddigare mat fungerar det här alltså superb. 𝐒𝐥𝐮𝐭𝐬𝐚𝐭𝐬: 𝑉𝑖 𝑡𝑒𝑠𝑡𝑎𝑑𝑒 𝑎𝑙𝑙𝑡𝑠𝑎̊ 𝑓𝑦𝑟𝑎 𝑜𝑙𝑖𝑘𝑎 𝑣𝑖𝑛𝑒𝑟 𝑡𝑖𝑙𝑙 𝑒𝑛 𝑜𝑐ℎ 𝑠𝑎𝑚𝑚𝑎 𝑚𝑎𝑡𝑟𝑎̈𝑡𝑡, 𝑗𝑒𝑟𝑘 𝑐ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛. 𝐴𝑙𝑙𝑎 𝑓𝑦𝑟𝑎 𝑓𝑢𝑛𝑔𝑒𝑟𝑎𝑑𝑒 𝑔𝑎𝑙𝑎𝑛𝑡 𝑡𝑖𝑙𝑙 𝑠𝑎̊ ℎ𝑎̈𝑟 𝑎̈𝑟 𝑑𝑒𝑡 𝑢𝑝𝑝 𝑡𝑖𝑙𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛 𝑣𝑎𝑑 𝑚𝑎𝑛 𝑠𝑗𝑎̈𝑙𝑣 𝑓𝑜̈𝑟𝑒𝑑𝑟𝑎𝑟 𝑓𝑜̈𝑟 𝑘𝑢𝑙𝑜̈𝑟 𝑖 𝑔𝑙𝑎𝑠𝑒𝑡. 𝐾𝑎𝑛𝑠𝑘𝑒 𝑣𝑎̈𝑑𝑟𝑒𝑡 𝑘𝑎𝑛 𝑓𝑎̊ 𝑠𝑝𝑒𝑙𝑎 𝑖𝑛? 𝐴̈𝑟 𝑑𝑒𝑡 𝑒𝑛 𝑠𝑢𝑝𝑒𝑟ℎ𝑒𝑡 𝑠𝑜𝑚𝑚𝑎𝑟𝑑𝑎𝑔 𝑠𝑎̊ 𝑘𝑎𝑛𝑠𝑘𝑒 𝑚𝑎𝑛 𝑓𝑜̈𝑟𝑒𝑑𝑟𝑎𝑟 𝑣𝑖𝑡𝑡 𝑒𝑙𝑙𝑒𝑟 𝑟𝑜𝑠𝑒́ 𝑠𝑜𝑚 𝑓𝑎̊𝑟 𝑠𝑣𝑎𝑙𝑘𝑎? 𝐸𝑛 𝑠𝑣𝑎𝑙𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑜𝑚𝑚𝑎𝑟𝑘𝑣𝑎̈𝑙𝑙 𝑣𝑖𝑙𝑙 𝑚𝑎𝑛 𝑘𝑎𝑛𝑠𝑘𝑒 𝑓𝑎̊ 𝑠𝑖𝑝𝑝𝑎 𝑝𝑎̊ 𝑠𝑖𝑡𝑡 𝑟𝑜̈𝑑𝑡𝑗𝑢𝑡? 𝐸𝑙𝑙𝑒𝑟 𝑏𝑜̈𝑟𝑗𝑎 𝑚𝑒𝑑 𝑒𝑡𝑡 𝑔𝑙𝑎𝑠 𝑃𝑖𝑛𝑜𝑡 𝐺𝑟𝑖𝑔𝑖𝑜 𝑜𝑐ℎ 𝑓𝑜𝑟𝑡𝑠𝑎̈𝑡𝑡 𝑝𝑎̊ 𝑑𝑒𝑡 𝑟𝑜̈𝑑𝑎 𝑒𝑓𝑡𝑒𝑟? Min tanke med sändningen var att visa att det inte finns något rätt eller fel när det kommer till mat och dryck i kombination. Eller jo, det gör det ju visst. Det finns vissa saker som är viktiga att tänka på: kryddig mat funkar inte med för tanninstinna viner. En Nebbiolo eller en Tannat hade nog inte gjort sig så bra. Kryddstark mat - välj vin med fruktig karaktär. Men bara för att det är fruktigt behöver det inte vara sött! Trevlig måndag! Och missa inte sändningen nu på onsdag med Madeleine Stenwreth när vi pratar om Sydamerika. /Daniella Ps. Missade du sändningen igår finns den att se i bäst kvalitet på YouTube. Sök efter Vinos.
 Gillar Rhinforzo
Vinkompassen
𝐏𝐥𝐚𝐧𝐞𝐫𝐚𝐫 𝐝𝐮 𝐚𝐭𝐭 𝐤ö𝐩𝐚 𝐞𝐧 𝐯𝐢𝐧𝐤𝐲𝐥? Vi får många frågor gällande lagring av vin och just vinkylar är ett återkommande ämne många verkar vilja veta mer om. 🍾 Innan ditt köp är det bra att fundera över hur du vill använda kylen. Hur stor kyl får du plats med? Vill du kunna lagra vinerna länge eller ha dem i rätt serveringstemperatur direkt? Och givetvis budget. 🍾 Det finns tre olika varianter av kylar: vinkyl, vinlagringsskåp och multifunktion. 🍾 En vinkyl är egentligen mest ett snyggare kylskåp med vibrationsfri kompressor. Ofta med två temperaturzoner. Det finns både fristående och integrerbara. Denna typ av kyl är egentligen mest för viner som ska drickas snart, alltså redo att serveras. 🍾 Ett lagringsskåp har en ställbar temperatur och håller även rätt luftfuktighet. Helt enkelt mer anpassat för att kunna lagra vinerna längre. 🍾 Sedan har vi multifunktion. De är utformade för att lagra viner i mitten och sedan finns det ett kallare och ett varmare område för viner redo att servera. Vinkylar med multitemp passar väldigt bra för restauranger som 🍾 När det kommer till att ha ett skåp hemma brukar jag rekommendera ett lagringsskåp. Alltså en kyl som har en och samma temperaturzon. Inställd på runt 11 grader med en luftfuktighet runt 70%. Tycker du om att samla på vin kommer det gå ganska snabbt att fylla upp den. När du ska dricka vitt vin ställer du in flaskan i vanliga kylskåpet i en timme ungefär. Rött vin kan du ta ut direkt från vinskåpet och öppna upp för att lufta en liten stund innan servering. Och är du alldeles för ivrig, riktigt törstig eller vill ha en flaska spontant är det ju inte hela världen om du får hälla upp ett glas vitt vin direkt och sedan låta kylas ner i kylskåpet medan du dricker första glaset. 🍾 Viktigast av allt: köp en större kyl än du tänkt dig! Du kommer ångra dig ordentligt när du inom en snar framtid fyllt upp den lilla kylen och behöver mer plats.
Kerub Jag har drabbats av vinlagringssjukan. Har väldigt svårt att dra ut korken ur min gamla vänner. Tror att jag behöver prata med någon om det här problemet.
Kerub Mina gamla
Vinkompassen Kerub - hör av dig till jourlinjen [email protected] så kan du få prata ut!
Vinkompassen
Våren har varit minst sagt annorlunda på alla fronter. Så även hos Systembolaget som kör sina tillfälliga lanseringar på tisdagar och onsdagar istället för fredagar samt i lite andra butiker. Den här veckan drar äntligen webblanseringarna igång igen. Daniella har knåpat ihop en liten lista med några roliga viner som släpps 26-27 maj. Perfekt såhär efter löning.
Vinkompassen
Daniella är så peppad inför onsdag när hon får sällskap av vinmakare Erik Jonsson från urbana vineriet Wine Mechanics i Göteborg. Onsdag 19:30 via vår sida på Facebook. All info hittas här: https://facebook.com/events/s/liveprovning-med-wine-mechanic/517882815573985/?ti=icl
Agron Basha  Jäklar vad bra ni var! Rent nöje att se till och med i efterhand
Vinkompassen
Vill du ha koll på vilka viner vi har med i våra livesända vinprovningar? Följ temat "Vinskola" där listor publiceras med vinerna vi har med.
Vinkompassen
Under vår cookalong nu på lördag kommer vi att tävla ut en superfin vinkaraff från våra partners Riedel, nämligen deras nya Performance Magnum som rymmer två vanliga flaskor eller en magnum. Sommelier Emma Ziemann har gjort en kalasbra video där hon visar hur man dekanterar.
Vinkompassen
Har du fått avboka påskens resa? Nemas problemas, ledigheten räddad🍷
Eva Thiel Möller  👍😊
Bernt Falk Stationsprovning
Vinkompassen
Fettisdagen är äntligen här och idag får man äta hur många semlor man vill. En riktig superkombo är semla & Sauternes. Har du testat? Om inte är det perfekt att testa till kvällssemlan. Vad dricker du helst till semlan?
Karin Inglund  Tack för tips! testade och det var 👌
Vinkompassen
Rapport från skörden i Swartland: just nu gör vi pump over i denna coola cementtank varje morgon som är fylld med både juice och krossade druvor av Chenin Blanc. Själva tanken är formad som ett liggande ägg inuti, detta för att ge mer kontakt med jästfällningen.
Vinkompassen
Hur är det hemma hos dig när du ska sova? Vem av dem är du? Trevlig fredag Vinosar!
Vinkompassen Sådärja, nu fick Fredrik ovan lära sig något idag! Skicka namn och adress till [email protected] så ser vi till att du blir varm om öronen.
Fredrik Dagens MVP är J.P. Tack!
groover Steinwingert
Visa alla 8 kommentarer
Vinkompassen
Maj 2010: ett ungt par, 22 och 25, går in på Systembolaget och frågar efter ett vin som går att lagra minst fem år. Ges bort i 25-års present till en vän med instruktioner att det ska drickas när han fyllt 30. Januari 2020: bjudna på en bättre tisdagsmiddag och flaskan plockas fram fem år senare än planerat. Jag har lämnat telefonen hemma efter att ha läst Linda Pérez senaste krönika ”När (v)Instagram tar över smaken” som jag kände igen mig lite väl mycket i. ”Eh, Alex, kan du ta en såndär snygg bild till flödet? Jag lämnade visst telefonen hemma...” PS. Vinet var i toppform och matchades som hand i handske med en äkta bollo. /Daniella
Vinkompassen
Nyfiken på vin med orange kulör? Anders har stenkoll på vad du bör testa både som insteg och lite mer hardcore.
Vinkompassen
Daniella tog pulsen på vinprofilen Ulrika Ferlin 😍
Vinkompassen
Du har väl inte missat vår podd Dela en flaska med Alf & Petter? Avsnitt 48 släpptes i går och i samarbete med Riedel fokuserar avsnittet på glas. Vinerna i avsnittet hittar du i listan nedan:
Cissi En känsla av tomhet infinner sig då jag lyssnat igenom alla 48 avsnitt på ca 1 vecka. Ni har lärt mig en heldel. (Helt novis från början.) Nu känner jag igen lite begrepp och börjat förstå lite av hur vinvärlden funkar. Vilket känns skoj. Tack för att ni delar med er så generöst av kunskap och tips. Ser fram emot nästa avsnitt.
Vinkompassen Lugn Cissi, fler avsnitt kommer! Redan nu på torsdag 😎
Vinkompassen
Patagonien - en plats där höga träd figurerar som vindskydd för vinrankorna. Daniella besökte Argentina i början av december. Här i listan nedan tipsar hon om några personliga favoriter av druvan Malbec som finns att få tag på hos Systembolaget. Inled året med att utforska ett annat vinland. Låt 2020 vara året då du är mer nyfiken än någonsin och öppen för att lära dig mer om vinets magiska värld.
Lennart Andersson En av mina favoritdruvor
Vinkompassen
Gott nytt vinår önskar vi er alla! Nationella pizzadagen idag. Alf vet vad man dricker till:
Dennis Börjesson Alamos
Vinkompassen
Julen är knappt förbi men det är dags att på riktigt planera nyårskvällen. Har du inte införskaffat drycken än? Det finns flera listor med bubbel-tips under temat bubbel. Hur firar du in det nya decenniet?
Vinkompassen
Behöver du sysselsättning nu under mellandagarna? Nytt avsnitt av podden Dela en flaska med Alf & Petter kom upp igår. Bland annat skön summering av vinåret 2019 och så testas viner från vinvärldens egen rockikon Charles Smith. Hittas som vanligt där poddar finns. Trevlig lyssning!
Pernilla Krantz  https://vinos.se/listor/132931/nyarsbubbel-i-butik?hash=MTMyOTMxLTE5NQ==
Max Alcén Njae, Podden alltså?
Pernilla Krantz Har nog inte kommit än
Visa alla 6 kommentarer
Vinkompassen
Dan före dan före dan före... Har du fixat alla julklappar än? Daniella har annars ett tips för den som vunnit på lotto. PS. Missa inte att uppdatera appen för att själv kunna lägga upp videos och se dem i ditt flöde.
Petter Ljungman Bästa österrikiska vinet
Vinkompassen
En del äter julbordet i olika steg med de kalla och varma rätterna uppdelade, andra kastar sig över både sillen och köttbullarna samtidigt. Hur man äter har såklart betydelse för vad man dricker till. Julmust, mumma, nubbe och glögg har sin givna plats men vin gör sig också bra till julens härliga matfest. Här nedan finns en lista med tips på viner som kan drickas både separat till de olika rätterna om ni alla dricker samma vin, eller dukas upp som en härlig vinbuffé där man tar det vin som faller en bäst i smaken. Vad dricker du till julbordet?
Vinkompassen
Inviger den nya videofunktionen här i appen genom att damma av Vinoskalendern från 13 december 2017! Hur kan man lägga upp en video då? Jo, först och främst behöver videon finnas på YouTube. Sedan klistrar du bara in länken och vips så blir det en video i ditt inlägg. Precis som här. Glad lucia 🤶🏼🍷
Johan Nordberg Och så ser man till att uppdatera appen i AppStore eller Google Play också. :)
Vinkompassen
Vinos är otroligt stolta över att få inleda ett samarbete med Riedel! Riedel designar glas med vinets bästa i fokus. I varje druvspecifik kupa ryms generationer av kunskap, kärlek till vin och omtanke för din vinupplevelse. Letar du julklappar till vinnörden? Man kan aldrig ha för många bra vinglas. Du vet, när man får feeling och plockar fram flaska efter flaska som man vill jämföra mot varandra, då behövs det många glas. De tillverkar också en mängd vackra karaffer! 🍷 Om den du letar julklapp till redan har för många glas, varför inte ge bort en fin karaff? Trevlig lucia! Glöm inte att testa lussebullar & Sauternes. https://www.sundqvist.se/varumarken/riedel
 
Vinkompassen
Lucia på fredag! Du vet väl att lussebullar och Sauternes är en riktig superkombo?
Pia Ska testa ikväll när mina lussebullar med citronvitchokladsmörkräm / vaniljmandelmassasmörkräm är klara 👌
Vinkompassen Låter fantastiskt gott Pia!
Pia Tack o det smakade jättegott 👌
Visa alla 4 kommentarer
Vinkompassen
Sebastian Gibrand stod för årets Nobelmeny. Ännu ett år gick utan att svensk dryck fick ta plats. Dessa viner serverades under middagen:
Vinkompassen
”Welcome to Argentina. Our diet is very strict: We live on meat, Malbec and dulce de leche. Oh, and most importantly Fernet & Coke.” Trevlig första advent med varma hälsningar från Argentina ☀️
Vinkompassen
Nytt avsnitt av podden Dela en flaska ute. Petter lagar mat och det surras om vin från södra Europa. Avsnitt 45 hittas där poddar finns.
Maldor Ser fram emot avsnittet 🙏
 Bolgheri
Vinkompassen
Tredje torsdagen i november varje år släpps årets första vin: Beaujolais Nouveau. Det firas runtom i Sverige på flertalet krogar och några producenter hittas också på Systembolaget, bland annat från hypade Jean Foillard. Det må vara löning på måndag men i morgon släpps ett större gäng bra viner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Alf och Daniella har varit nere i bunkern och testat igenom allt. Deras favoriter hittar du i varsin lista under temat Små Partier.
 Barolo
Johan Dagman Klockrent, mycket uppskattat med tips inför släpp av tillfälliga sortimentet!
Vinkompassen
Någonstans i Sverige hittas Bruce Willis. Kan du gissa var?
 Vännäsby, där Brännlands Cider har sina lokaler.
 🍷🥂👍
Vinkompassen Och rätt svar är i Vännäsby, hos Brännland Cider 🍾
Visa alla 4 kommentarer
Vinkompassen
Nytt avsnitt ute av Dela en flaska. Vilken är egentligen 007’s favoritskumpa? https://open.spotify.com/episode/39uyv9fFavaqQKYqD1LCWd?si=U_TNB5PiTSilPlJ8qx6Blw
Johan Vallstrand Bollinger!
 BRA
Leif Derenstrand  Qqäå
Visa alla 4 kommentarer
Vinkompassen
Hört talas om Pyramid Valley? 😍 Ett gäng olika viner från producenten släpptes förra veckan i de tillfälliga sortimentet. Här är North Canterbury Orange med den gamla etiketten. År 2000 köpte Mike & Claudia Else Weersing en vingård nära Waikari på Nya Zeelands södra ö. De odlade enligt biodynamiska principer och gjorde fantastiska viner under nästan 20 år. 2017 togs stafettpinnen över av vännerna Steve Smith & Brian Steth som nu är personerna bakom Pyramid Valley tillsammans med vinmakaren Huw Kinch. Har du inte testat oranget tidigare? Det här är coolt. Deras Pinot Noir är också kalas!
Vinkompassen Eller hur Magnus, den är fantastisk!
Pernilla Krantz Kul tips. Det ska jag prova. Är just nu inne på, och provar en del från NZ.
Suvad  Så kul att dom får den uppmärksamhet de förtjänar. En personlig favvis sedan nästan tio år. Har några pinot -09 från Calvert Vineyard samt smarrig cab franc -11 från Hawkes Bay kvar att njuta av.
Visa alla 4 kommentarer
Vinkompassen
Flaskans storlek har stor betydelse för vinets utveckling. Har du testat samma vin ur olika flaskformat någon gång? Ett tips är att köpa en halvflaska och en standardflaska av samma vin och testa mot varandra. Troligtvis kommer du känna stor skillnad bara mellan dessa två format. I december släpps ett och samma vin i halvflaska, standard och magnum. Perfekt tillfälle att prova. Vinet dyker garanterat upp i olika listor här i appen. Håll tillgodo 🍷 (Teaser: vinet har en noshörning på etiketten...)
 Det låter bra
 Bra
 Bra
Vinkompassen
Specialavsnitt av podden Dela en flaska med rapport direkt från Australien! https://open.spotify.com/episode/0h3CRU9gjQdE1YSZblKPt7?si=Iyvs4yJuSa2dC8jmzW_elg
 Rawson
Michael Kul avsnitt! Men jag skulle gärna veta namnet på den podcast som omnämndes, där kända tyska vindrickare intervjuas
Johan Är en äldre herre som uppskattar er Pod.Gillar att ni har ett rakt och rättframt sätt att berätta om era vinupplevelser.Jag har själv klämt en massa godingar med Håkan Nilsson i Hbg och ett bra provargäng. Alla slotten i Bdx och så vidare..ja ja Drog runt på Mc i Dourodalen i somras.Jagade runt där efter Touriga Nacional-upplevelser. Dessvärre är det klent på Bolis med bra Portugiser. Men kul när man hittar något som är en bargain. Typ Carm eller Cabriz. Gärna lite mer snack om Portugal....Obrigado!
Visa alla 4 kommentarer
Vinkompassen
Nytt avsnitt av podden Dela en flaska med Alf & Petter uppe. Hittas där poddar finns. Och vinerna i avsnittet hittas i listan här:
 Montigny
Vinkompassen
Halloween, eller Hallovin om vi får bestämma, knackar på dörren och pumpan vill ha all din uppmärksamhet. Pumpa kan användas till mycket: soppa, rostas i ugn till kött och såklart den söta pajen som är amerikanarnas stolthet. Men vad dricker man egentligen till pumpa? Pumpa har sötma i sig som gör att vin med fruktig karaktär gör sig bättre till än något strävt. Röda viner från exempelvis Kalifornien är ett bra alternativ. Till soppan fungerar Riesling eller Chenin Blanc extra bra. Hur serverar du din pumpa?
Vinkompassen
Emma är nyss hemkommen från en vinresa i Australien och Alf är på plats down under och springer bland kängurus precis just nu. Emma har knåpat ihop en lista med sina favoriter från Australien:
Vinkompassen
Dela en flaska #41 Adressen är allt finns ute nu där poddar finns. Vinerna i avsnittet hittar du i listan med samma namn:
 👌🏽
 Chot
Ylva Lyckades i dag med att köpa Petters Caviste rekommendation 😃
Visa alla 5 kommentarer
Vinkompassen
Internationella Champagnedagen på fredag! Hur laddar du inför årets viktigaste högtid? Ett tips är att samla vännerna och lär er mer om bubbel tillsammans. Ta hjälp av Annas lista här nedan:
 Vin och
 Vin och vi
Vinkompassen
Är du ny in i appen? Då vill vi hälsa dig varmt välkommen till vår vinvärld. För att det ska bli lite roligare för dig vill vi tipsa om några enkla saker: 1. Lägg till ditt namn och en bild på dig själv (via kugghjulet uppe till höger). 2. Börja följ några profiler här uppe i scrollen. 3. Under Mitt Vinos kan du enkelt skapa egna vinlistor och även lägga upp bilder och inlägg som hamnar i dina följares flöden. 4. Tipsa dina vänner om att ladda ner appen och följa dig. 5. Öppna något riktigt gott vin ikväll! 🍷
 Kan jag ändra årtal på vinet jag lagt till i min lista ? Har en flaska från 2012 men finns bara att lägga till från 2016 :)
Vinkompassen Scanna-knappen har flyttat in under "sök vin". Den ligger bredvid själva sökrutan.
Anita Ragen I kväll hittade vi direkt! Skål på er🤓🥂
Visa alla 16 kommentarer
Vinkompassen
Blir det alternativ två? Lite tips från Italien kanske kan vara på sin plats.
Vinkompassen
Lite fredagsmys här på Vinos HQ 😍 Har du testat det här mastodontvinet någon gång?
Peter Öhman Bojole
Peter Öhman Bojor
Anders wigh Jag har haft den äran vid ett 10-tal gånger och testat årgångarna 81, 82, 83, 85, 86, 88 och 90
Visa alla 7 kommentarer
Vinkompassen
Veckorna flyger iväg och snart är det helg igen. Vilka viner har du laddat upp med inför helgen?
Vicky G Nebbiolo Clare JC
Niklas S Castelllo Monsanto
Vinlundin Aalto 2014
Visa alla 22 kommentarer
Vinkompassen
Äntligen är tryffelsäsongen här. Men vad dricker man till tryffelpastan egentligen? Ulrika som är bosatt i självaste Alba har stenkoll.
AndreChampagne Champagne såklart!
Flisen Brancaia rekommenderas, passar perfekt till vilt!
Vinkompassen
Det kom ett mail till oss: ”Hej! Kommer det inga listor idag? Med vänlig hälsning, A*****” Så, A, här har du Daniellas fredagstips. Skål!
 Tackar! /A
Vinkompassen
Nyfiken på vinerna som är med i senaste avsnittet av Dela en flaska? Alla viner hittar du under temat med samma namn.
Vinkompassen
Ni har talat - vi har lyssnat! Med 38.000 nedladdningar av appen sedan den släpptes i början av sommaren är det inom kort dags för en rolig uppdatering som många har efterfrågat - nämligen att kunna följa varandra och sprida vinglädje med vemsomhelst. Det enda som behövs är ett konto. Seså, du hänger väl med på resan? https://vinos.se/mitt-vinos
Vinkompassen
Det beror ju såklart på hur du väljer att äta din grillade korv. Bara med ketchup och senap eller äter du med surkål och ajvar? Tillbehören på korven (eller tallriken) styr mer än själva proteinet. Men vad dricker man till korven då? Bubbel såklart. Det är ju ändå fredag. Skål!
Daniella Lundh Egenäs Gott med bubbel & korv!
Vinkompassen
Under sommarens sista varma kväll firade vi igår lanseringen av appen med bubbel, grillad korv, sockervadd, musik och mycket skratt. Till dig som tillhör en av de 30.000 plus som laddat ner vill vi höja glaset och säga skål och TACK! Det här är bara början...
Daniel Nilsson Grym fest!
Vinkompassen
Med ett konto i Vinos kan du skapa egna vinlistor, precis som Petter och Alf. Listorna kan du sedan dela med dig av till dina vänner. Perfekt om du är vänkretsens vinnörd som alla frågar om tips inför helgens middagar.
Vinkompassen
Det känns tryggt att ha en så väletablerad vinjournalist med oss här som Anders Melldén. Skribent i SvD, Gourmet, Whisky & Bourbon och P4. Som inte det vore nog föreläser han också på Vinkällan och har skrivit en bok om rosa vin. Här listar han orangevin för nyfikna, viner för cirka nitti och såklart rosé.
Vinkompassen
Semestern är för de flesta slut, skolorna drar igång nästa vecka och små partier släpps kontinuerligt ända fram till jul. Visst är det skönt när ordningen är återställd? Här hittar du tips inför morgondagens släpp på Systembolaget.
Vinkompassen
Är du ny här? Du har väl inte missat att skapa ett konto? När du är inloggad kan du göra egna listor, följa profiler för inspiration och spara viner du druckit eller har hemma. Kontot är såklart gratis. Välkommen till Vinos!
Vinkompassen
För oss bakom Vinos är bredden viktig. Du ska kunna hitta vininspiration till alla möjliga tillfällen och därför har vi samlat profiler med olika bakgrunder. Vad sägs om tidigare ambassadören för Fernet Branca? Event är hans grej, häng med på fest med Alex.
Vinkompassen
Du har väl inte missat Instagram-kontot @vintugg? Nu finns skaparen av kontot även här på Vinos där hon listar sköna viner. Ema är en opretentiös amatörpimplare som kan svara på vilket vin du ska dricka beroende på vilket stjärntecken du är.
Vinkompassen
Är du ingen samlare av vin men ändå vill ha ett litet lager för nödsituationer? Man kommer långt med bara några få vinstilar hemma. Daniella har listat ett gäng viner som är bra att ha hemma vid oväntat besök eller när man missat att handla vin och Systembolaget har stängt.
Vinkompassen
Nittionio kronor. Där går de flestas gräns när det ska shoppas vin. Denna magiska gräns har dock börjats rubba på och vi spenderar lite mer för en flaska. 119 är det nya 99. Tillhör du de som har en inbygd alarmklocka tjutandes när något tippar över hundringen?
Vinkompassen
Några dagar kvar av juli månad ser man redan att folk tjuvstartat med kräftskivorna. Anders ligger steget före med en lista perfekt till årets roligaste tradition.
Vinkompassen
Skimrande rosa vin hör sommaren till oavsett om det dricks i poolen, båten, bryggan eller till den grillade middagen. Våra profiler har laddat upp med sina bästa rosétips. Du hittar listorna under temat Trendspaning.
Vinkompassen
Regnfronten har dragit förbi Sverige. Semesterfirarna kan andas ut, värmen är påväg tillbaka. Oavsett regn eller solsken släpps i morgon heta viner i tillfälligt sortiment. Profilerna tips hittar du under temat "Små partier".
Vinkompassen
Hon arrangerar vinresor, håller i vinprovningar och är en frisk fläkt i form av Friskisledare. Linköpingstösen brinner lite extra för bubblor som vi hoppas få se mycket av här. Välkommen till Vinos Madeléne!
Vinkompassen
Utöver vinprofiler kan du också följa specifika teman i appen som bland annat Bubbel samt Mat & Vin. Nu hittar du även profilernas listor under dessa teman. Letar du bubbel? Gå direkt till temat. Smidigt, eller hur!
Vinkompassen
Skapa listor verkar kung Crespi tycka är nästan lika roligt som att klunka Grand Kryyy. Han har snabbt tagit ledningen i den ack så prestigefulla listligan. Har du missat alla hans listor? Du har underhållning som väntar...
Vinkompassen
Med ett gäng segrar i rockärmen som Sommelier-SM, Lily Bollinger Award och Årets Servitör är vi stolta över att presentera Emma som en av våra listskapare. Hon kan också stoltsera som publikfavorit i Peking...
Vinkompassen
Är du kluven över vad du ska servera gästerna under årets viktigaste högtid som närmar sig med stormsteg? Våra profiler har laddat upp med inspirerande listor. Vad sägs om life-hacks för att ta dig igenom dagen?
Vinkompassen
Super-Clara har alltid arbetat på restaurang, både som sommelier och restaurangchef. Ni känner säkert till henne även som vinskribent i Metro. Hon älskar att hitta rätt vin till rätt person, vid rätt tillfälle.
Vinkompassen
Vinos utan konto är som att öppna ett vin utan att smaka det. Man missar finesser som att följa profiler och teman, spara viner i listor för att göra vinanteckningar. Med konto samlas allt man vill följa eller spara i Mitt Vinos.
Vinkompassen
En ny profil in är Peter som kan vara Sveriges flitigaste ambassadör för det unga vin-Spanien. Men han har även tipsen för när du bara har en hunka i plånboken...
Vinkompassen
Bengt är kanske landets mest folkkära vingubbe. Med över 40 år som vinjournalist har han provat vin i styv kuling, på havets botten, i djupaste afrika och på kinesiska muren. Nu finns han i en app nära dig...
Vinkompassen
Idag släpptes ett gäng goa grejer i tillfälligt sortiment runt om i landet. Alf har testat sig fram till ett gäng favoriter som inte bör missas. Du vet väl att du kan beställa till valfri butik?
Vinkompassen
Med Diploma, sommelier på Frantzén och föreläsare på Grythyttan i ryggsäcken är hon ett fullblodsproffs inom vin. Läckra röda läppar får henne att lysa upp vilket rum som helst.
Vinkompassen
Glöm inte att lägga in dina favoriter bland Systembolagets butiker i Vinos, så att du alltid snabbt kan se vilka varor som finns i lager.
Vinkompassen
Ulrika pekar ut över det norditalienska landskapet, ett av de vackraste vinområdena i världen. Vem skulle kunna vara en bättre guide till regionens viner, än en sommelier som dessutom är bosatt där?
Vinkompassen
Alf är lika mycket löpare som kunnig och omtyckt vinskribent. Han är ett självskrivet ankare bland våra profiler som du kan följa och få tips från.
Vinkompassen
En konstig kombination, skulle många säga - men inte Daniella. För Vinos egen sommelier är det just den superkombo som behövs för att öppna bröllopsskumpan med stor stil.
Vinkompassen
Petters karriär som rappare har förgrenats åt flera håll, inte minst kring mat och vin. Här på Vinos kan du följa honom och ha glädje av hans lättillgängliga och handfasta tips om vin.
Vinkompassen
I Lottas senaste lista glammas det i gladaste tjejgänget. Vad är det för spännande vin i glasen? Klicka här under och kolla in Lottas lista!
Vinkompassen
Säg oss vem i Vinos som mest vinlärd är! Svår fråga, men vi vet i alla fall att Lotta kommer att locka många följare med sina härligt fyndiga vinkommentarer.
Vinkompassen
I Vinos kan du ha listor för alla tänkbara syften. Viner du provsmakat, tänker ge bort eller planerar att köpa. En lista eller hundra - valet är ditt.
Vinkompassen
Sökfunktionen är din vän när du är på jakt efter vin. Du får hjälp på traven med sökförslag och de praktiska filtren gör det lätt att ringa in rätt viner.
Vinkompassen
Att bläddra igenom telefonen och datorn ibland är ganska så underhållande. Främst för att få sig en tidsresa tillbaka till viner man har testat, druckit och upplevt. Precis som med musik så relaterar jag viner till platser och händelser i livet. Vin kan väcka minnen.
Vinkompassen
Har du testat funktionen att skanna vinflaskors etiketter? Rikta telefonens kamera mot vinetiketten och få snabbt fram all information om vinet.